Słuchajcie uważnie, a usłyszycie ptaki wszystkich kształtów i rozmiarów, które z radością obwieszczają, że wiosna nadeszła. A jeśli spojrzysz szerokimi oczyma, możesz zobaczyć zielone i żywe liście ogłaszające ten sam rajdowy apel: czas na sadzenie! Jednak (wielka pauza tutaj) przy naszej obecnej sytuacji COVID-19 szalejącej sytuacji, znalezienie jadalnego materiału szkółkarskiego jest równie trudne, jak znalezienie makaronu czy fasoli w puszkach.

Rozwiązanie? Po prostu wysiewaj własne nasiona. Poza tym, czekanie na kiełkowanie nasion i wzrost roślin jest częścią nagrody dla ogrodnika. Właściwie, zadraśnij to, bo jeśli jesteś niecierpliwym typem lub pracujesz w ogrodzie z dziećmi, to czekanie może czuć się ... niekończące. Ale nie rozpaczaj: niezliczone roczniki, byliny, zioła i warzywa szybko kiełkują z nasion. A oto wskazówka: można przyspieszyć kiełkowanie, delikatnie drapiąc powierzchnię większych nasion na papierze ściernym (tzw. spulchnianie), a następnie mocząc je w ciepłej wodzie przez noc.

Uprawiając rośliny z nasion, nie będziesz musiał kupować drogich startów, nie będziesz musiał zapuszczać się do szkółki (możesz łatwo zamówić nasiona online), a ponadto będziesz miał więcej odmiany do wyboru - w przeciwieństwie do obecnej selekcji makaronów w sklepie spożywczym.

Oto zbiór pięciu szybkich nasion do posadzenia teraz:

Nasturcje

Szybko rosnące nasturcje są wielozadaniowe w Twoim ogrodzie: są jadalne, piękne i przyciągają zapylaczy. Ponadto, podobno symbolizują patriotyzm (sentyment, który wszyscy moglibyśmy teraz poprzeć). Liście i kwiaty nasturcji zawierają mnóstwo witaminy C i innych składników odżywczych. Czy kiedykolwiek jadłeś pesto nasturcji lub próbowałeś marynować niedojrzałe nasiona w solance, aby stworzyć "kapary"? Posadź nasiona na głębokości około pół cala i w odległości 10 do 12 cali w słonecznym miejscu, a powinny pojawić się w ciągu 7 do 10 dni. Inne szybkie odmiany nasion kwiatowych to słodki alyssum, nagietek i kosmos, które mogą pojawić się w ciągu pięciu do siedmiu dni.

Szczypiorek

Plotka głosi, że koloniści przywieźli szczypiorek do Ameryki w celach leczniczych. Łatwo zrozumieć dlaczego: szczypiorek zawiera witaminy i minerały, takie jak witamina C, K i wapń, a także kwercetynę (która może zmniejszyć ryzyko odkładania się płytki nazębnej w tętnicach) i antyoksydanty antyrakowe. Zioło to jest tak łatwe w uprawie, że można je nawet hodować w pojemniku na słonecznym blacie kuchennym. Zdumiewające jest to, że szczypiorek potrzebuje tylko około trzech dni na kiełkowanie, a liście można zjeść w miarę ich wzrostu (po prostu nie bądź głodny i zjedz ponad 50% liści). Szczypiorek rozwija się w pełnym słońcu, ale rośnie prawie wszędzie i woli być dobrze nawodniony i posadzony w dobrze opadającej ziemi.

Bazylia

Chcesz dodać jedzenia i zapachu w pośpiechu? Bazylia kiełkuje w ciągu około czterech dni i jest gotowa do zbiorów w ciągu trzech tygodni. Bazylia uwielbia ciepłe miejsce, więc upewnij się, że Twoje sadzonki dostają co najmniej sześć godzin światła słonecznego. Zacznij przycinać bazylię, gdy tylko osiągnie ona wysokość około 6 cali i będzie miała trzy zestawy prawdziwych, dojrzałych liści. Kluczem do uzyskania dobrze rozgałęzionej, pełnej rośliny bazylii jest wczesne i częste przycinanie jej (nazywane szczypaniem). Inne dobre opcje: kolendra i koper.

Rzodkiewki

Nasiona rzodkiewki są odporne i szybko kiełkują oraz mogą być sadzone wielokrotnie w okresie wegetacyjnym. Ponadto, są one idealnym towarzyszem dla marchwi, ponieważ rzodkiewka szybko wbija się w ziemię i rozbija chrupiącą warstwę wierzchnią, aby później wypuścić pędy marchwi. Wysiewaj nasiona rzodkiewki w miejscach nasłonecznionych (jeśli posadzi się ją w zbyt dużym cieniu, rzodkiewka włoży swoją energię w tworzenie większych liści, gdy to, czego chcesz, to większe korzenie) w dobrze opróżniającej się glebie. Jeśli gleba jest bardziej gliniasta, dodaj kompost organiczny. Cienkie rzodkiewki do dwóch cali od siebie, gdy rośliny mają tydzień i zapewniają stałą, równomierną wilgotność. Rzodkiewki zbieraj około trzech tygodni po posadzeniu.

Sałata

Kolejnym szybkim nasieniem jest sałata. I pomimo tego, że te malutkie nasiona są trudne do indywidualnego wysiewu, są one bardzo wydajnym, beztroskim wyborem, nawet na ograniczonej przestrzeni i w częściowo nasłonecznionym miejscu. Nasiona sałaty należy posypać na głębokość około 1/4 cala, stuknąć je i dobrze podlać. Większość sałat dojrzewa w ciągu około 50 dni, ale rodzaje sałaty masłowej i luźno rosnącej mogą być zbierane wcześnie.