Dzisiaj piekarze oferują klientom mieszankę świeżych, nieprzetworzonych i pysznych ciast, od chleba i ciastek po ciastka, muffiny i skórki do pizzy. Eksperci ci wiedzą, że kluczem do ich sukcesu jest posiadanie niezawodnego komercyjnego miksera, który tworzy produkt najwyższej możliwej jakości. Mogą nie wiedzieć, że wybór odpowiedniego miksera jest jeszcze ważniejszy - jest on równie ważny jak dobór idealnych składników do samych przepisów.

Komercyjna bateria piekarska musi całkowicie odpowiadać jego wyjątkowym potrzebom kuchennym. Kiedy to nastąpi, często zauważy zauważalny wzrost wydajności, wzrost efektywności i mniej pieniędzy wydawanych na konserwację, naprawy i inne wydatki, które z czasem mogą odpędzić klientów i mieć negatywny wpływ na wynik finansowy ich firmy.

Zanim zainwestujesz w mikser, piekarze powinni zastanowić się nad różnymi rodzajami żywności, które najczęściej planują tworzyć. Jakiego rodzaju ciasta lub ciastka wymaga większość ich przepisów i jak gruba jest ich konsystencja? Czy będą wyrabiać specjalne chleby, babeczki, ciasteczka - czy to wszystko?

Objętość i waga składników jest kluczem do wyboru właściwej mikserki i wymaganego rozmiaru.

Piekarze powinni zadać sobie pytanie: "Jakie są szanse, że w końcu zdecyduję się użyć tego miksera do przygotowania czegoś innego niż ciasto?" Czy kiedykolwiek będzie używany do warzyw, sosów lub smarowania? Jest wiele do rozważenia przed dokonaniem inwestycji. Kup za to, na co zamierzasz wyrosnąć.

Jak większość piekarzy wie, dwa najbardziej popularne rodzaje komercyjnych mikserów to miksery planetarne i spiralne. Jednak mogą one nie do końca rozumieć różnice między nimi - a jest ich wiele.

Aby zdecydować, który z nich jest najbardziej odpowiedni dla wydajności ich kuchni i firm, piekarze muszą mieć mocne wyczucie różnych cech oferowanych przez miksery planetarne i spiralne. Ogólnie rzecz biorąc, mikser planetarny jest idealny, gdy wymagana jest wszechstronność zastosowania i solidne ugniatanie. Z drugiej strony, mikser spiralny jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku mieszania ciasta metodą rzemieślniczą i powietrzną.

Poniżej przedstawiamy bliżej oba rodzaje armatury.

Miksery planetarne

Planetarne miksery oferują wiele możliwości dla piekarzy, którzy chcą przygotować różne rodzaje potraw w dużej objętości. Podczas gdy miksery planetarne doskonale nadają się do mieszania składników ciasteczek i wyrabiania ciężkich ciastek, mogą być również używane do krojenia warzyw (z dodatkiem odpowiedniej przystawki), siekania mięsa, tarcia sera, robienia ciasta i whip light meringu, oferując piekarzom więcej możliwości. Taka wszechstronność może pozwolić piekarzom trochę poeksperymentować, oferując swoim klientom inne możliwości wyboru niż tradycyjne wypieki, takie jak ciastka i chleb.

Planetarne miksery potrzebują odpowiednich przystawek i mieszadeł, aby uzyskać optymalną wydajność. Bochenki, ubijacze, haki do ciasta, łopatki do mieszania, whisky i noże do ciasta to powszechne rodzaje mieszadeł używanych do mieszania misek. Krajalnice, ruszty, rozdrabniacze i rozdrabniacze do mięsa są również popularnymi przystawkami piastowymi do niektórych mieszadeł planetarnych; przystawki te rozszerzają możliwości miksera poza samo mieszanie.

Wszystkie miksery planetarne mają jeden silnik i nie obracającą się misę. Wielkość mieszadeł planetarnych zależy od objętości składników, które mogą być przechowywane w miskach, a ich pojemność może wynosić od pięciu do 140 kwarców, co zwiększa elastyczność tych mieszadeł.

Mniejsze mieszadła planetarne mogą być ustawione na blacie, podczas gdy większe mieszadła planetarne stoją na podłodze. Z tego powodu baterie planetarne są doskonałym wyborem dla kuchni ogólnego przeznaczenia, piekarni i pizzerii. Są one obecnie najczęściej używanymi mieszadłami komercyjnymi na rynku.

Miksery spiralne

Baterie spiralne są umieszczane na podłodze w kuchni, więc przed inwestycją zawsze należy wziąć pod uwagę przestrzeń. Zazwyczaj najlepiej sprawdzają się w kuchniach i piekarniach, w których najczęściej powstają chleby rzemieślnicze, bajgle i pizza.

Mieszarki spiralne zapewniają odpowiednią konsystencję ciasta i dobrze wymieszane składniki, ponieważ obracają misę w obu kierunkach. Kiedy produkcja ciasta o stałej jakości jest priorytetem, miksery spiralne są najlepszym rozwiązaniem. Mogą one również produkować znacznie mniejsze partie ciasta niż mieszarki planetarne.

Miksery spiralne najlepiej nadają się do mieszania chleba, ponieważ utrzymują ciasto w niższej temperaturze, biorąc pod uwagę sposób, w jaki obraca się miska miksera, gdy hak spiralny obraca się, aby zagnieść ciasto. Dzięki temu ciasto nie przegrzewa się i nie fermentuje zbyt szybko, co wpływa na sposób aktywacji drożdży. Regulacja temperatury jest szczególnie ważna przy przygotowywaniu chlebów rzemieślniczych, ponieważ muszą one fermentować w wolnym tempie, aby idealnie się wydostać.

Mieszacze spiralne wykorzystują jeden silnik do obracania misy, a drugi do obracania ramienia spiralnego. Mieszadła te działają w oparciu o system kół pasowych, dzięki czemu są cichsze niż mieszadła planetarne. Podwójny obrót dzieży ułatwia i przyspiesza czyszczenie po długim dniu spędzonym w kuchni, ponieważ wszystko, co musi zrobić piekarz, to odwrócić misę, aby oczyścić ciasto z haka.

Większość mieszadeł spiralnych z łatwością miesza mąkę i wodę do idealnej konsystencji. Jest to niezwykle ważne, ponieważ wiele specjalistycznych chlebów wymaga proporcji wchłaniania wody od 80 do 90 procent. Wyższy współczynnik wchłaniania wody sprawia, że chleb jest łatwiejszy do strawienia. Oszczędza to również piekarzom pieniędzy na produkcji chleba, ponieważ do wytworzenia takiej samej ilości ciasta zużywa się więcej wody i mniej mąki; staje się ono lżejsze i bardziej przewiewne.

Podsumowanie

Przy wyborze miksera piekarze powinni ocenić swoją obecną przestrzeń kuchenną, potrzeby mieszania i wielkość produkcji, a także rozważyć wszelkie przewidywane przyszłe wzrosty.

W niektórych przypadkach piekarze mogą rozważyć dodanie zarówno mieszadeł planetarnych, jak i spiralnych do swoich zapasów sprzętu kuchennego. Piekarnie, które są szczególnie zajęte i produkują duże ilości towarów, mogą skorzystać na tym, że mają pod ręką oba rodzaje. Ponadto piekarze, którzy mogą chcieć spróbować oferować różne rodzaje żywności oprócz chleba specjalnego i wypieków, mogą również chcieć używać zarówno miksera planetarnego, jak i spiralnego w swojej codziennej produkcji.