Po ustaleniu budżetu i stworzył wizję swojej nowej kuchni, trzeba będzie zbadać konkretne urządzenia, biorąc pod uwagę marek i czynników różnicujących w każdej kategorii, aby wybrać urządzenia z cech, wydajności i stylu, które najlepiej spełniają Twoje potrzeby.

Należy również wziąć pod uwagę urządzenia z certyfikatem Energy Star, aby zwiększyć wydajność energetyczną i oszczędność energii w domu, jednocześnie zmniejszając wpływ na środowisko. Wskazówki dotyczące doboru i rozmieszczenia urządzeń dla lepszej efektywności energetycznej znajdziesz w naszym artykule na temat Kuchni Efektywnej Energetycznie.

URZĄDZENIA DO GOTOWANIA

Płyta kuchenna

Jedną z największych decyzji, jaką podejmiesz podczas projektowania swojej kuchni jest to, czy wolisz osobną kombinację płyty grzewczej i piekarnika ściennego, czy też wolisz linię wolnostojącą, która integruje powierzchnię płyty grzewczej i piekarnika w jednym urządzeniu. Istnieją zalety i korzyści obu opcji, w zależności od tego, jak korzystasz ze swojej kuchni. Na przykład, jeśli masz tendencję do gotowania naczyń, które zaczynają się na palniku, ale kończą się w piekarniku, możesz preferować bliskość, którą oferuje gama produktów. A kuchnie wolnostojące są często bardziej ekonomiczne i łatwiejsze w montażu. Ale jeśli masz wielu kucharzy dzielących jedną przestrzeń, oddzielne strefy oferowane przez płytę grzewczą i piekarnik ścienny mogą Ci lepiej służyć. Twój wybór może być jednak ostatecznie podyktowany układem lub ograniczeniami przestrzennymi Twojej kuchni - otwarta kuchnia z niewielką ilością miejsca na ścianie lub mała kuchnia może nie być w stanie pomieścić osobnego piekarnika ściennego.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na asortyment, czy na płytę grzewczą, musisz zacząć od wyboru źródła paliwa. Gamy dostępne są w konfiguracji gazowej, elektrycznej lub dwupaliwowej. Gamy gazowe oferują żelazne ruszty palnikowe i elementy sterujące skierowane do przodu. Podwójne paliwo jest popularne, ponieważ zapewnia nawet elektryczne ciepło w piekarniku wraz z łatwo sterowalnymi, precyzyjnymi palnikami gazowymi na płycie grzewczej. Musisz również wybrać odpowiedni zakres rozmiarów dla swojego układu kuchni. Standardowe szerokości zakresu to 30, 36 i 48 cali. Większe, profesjonalne zakresy rozmiarów (36 i 48 cali) często zawierają sposoby dostosowania powierzchni kuchennej do indywidualnych potrzeb, takie jak dodatkowe palniki lub opcjonalny wbudowany grill lub ruszt.

W przypadku płyt kuchennych wybór źródła paliwa to gaz, promiennik elektryczny lub indukcja, z podobnym wyborem rozmiarów, konfiguracji palników i dostosowanych akcesoriów, jakie są dostępne w zakresach. Zarówno płyty grzewcze z promiennikami elektrycznymi, jak i indukcyjne zapewniają nowoczesny, bezproblemowy wygląd, łącznie z opcjonalną instalacją spłukującą, i są łatwiejsze do czyszczenia niż płyty grzewcze gazowe. Indukcja jest najbardziej energooszczędnym wyborem, szybko przenoszącym energię elektromagnetyczną bezpośrednio na patelnie, co doprowadza je do temperatury znacznie szybciej niż jakakolwiek inna metoda. Należy jednak pamiętać, że w przypadku płyt indukcyjnych należy stosować naczynia, które zawierają dużą ilość żelaza, ponieważ ciepło jest przenoszone tylko w wyniku interakcji magnetycznej pomiędzy patelnią a cewkami.

Piekarniki ścienne

Jeśli zdecydowałeś się na piekarnik ścienny, ilość pieczenia, broilingu lub pieczenia, którą zwykle wykonujesz, może mieć wpływ na to, jakie cechy wybierzesz. Piekarniki są dostępne w standardowych rozmiarach 27 i 30 cali i są dostępne w konfiguracji jedno- lub dwupalnikowej. Piekarniki podwójne są idealne dla kucharzy, którzy bawią się lub mają duże rodziny, jeśli Twój rozmiar i układ kuchni może je pomieścić. I choć piekarniki ścienne nie pozwalają na wykonanie niestandardowych frontów panelowych, mogą być montowane pod ladą lub w jednej płaszczyźnie z otaczającą je szafką w celu uzyskania bardziej zintegrowanego wyglądu.

Inną cechą piekarnika, którą należy rozważyć, jest konwekcja, która wykorzystuje wentylator do rozprowadzania powietrza w piekarniku zgodnie z ruchem wskazówek zegara i przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, co pozwala na równomierne pieczenie z minimalną ilością punktów grzewczych w krótszym czasie niż w przypadku tradycyjnego piekarnika. Dzięki konwekcji można również gotować wiele przedmiotów jednocześnie, co stanowi plus dla tych, którzy lubią piec partie ciasteczek. Dodatkowo, skrócenie czasu gotowania dzięki konwekcji może przełożyć się na oszczędność energii w gospodarstwie domowym.

Piekarniki z funkcją szybkiego gotowania (Speedcooking Ovens)

Kuchenka szybkoschnąca, podobnie jak nasza Advantium, jest hybrydową kuchenką konwekcyjną i mikrofalową. Kuchenka Advantium wykorzystuje światło halogenowe o wysokiej intensywności z ceramicznymi i promieniującymi elementami kuchennymi do szybkiego gotowania potraw na zewnątrz oraz energię mikrofalową do równomiernego gotowania wewnątrz. Kuchenki szybkouzdatniające są idealne dla osób prowadzących intensywny tryb życia i mogą stanowić doskonałą alternatywę dla kucharza, który chce mieć możliwość gotowania w konfiguracji z podwójnym piekarnikiem w mniejszej przestrzeni kuchennej. W przypadku modernizacji na szybkowar należy zakupić urządzenie o napięciu właściwym dla wybranej lokalizacji, ponieważ dostępne są zarówno wersje 240V, jak i 120V.

Wentylacja

Czy to za pomocą okapu ściennego, okapu wyspowego, czy też systemu wentylacji blatu kuchennego, właściwa wentylacja nie tylko usuwa parę, ciepło i zapachy z kuchni, ale także utrzymuje szafki i urządzenia w czystości i beztłuszczowości. Jedną z najważniejszych cech, których należy szukać w systemie wentylacyjnym, jest zdolność wentylatora do przemieszczania powietrza, mierzona w stopach sześciennych na minutę (CFM). Aby zapewnić najlepszą wentylację, zalecana prędkość wynosi 1 CFM na 100 BTU mocy cieplnej Twojego asortymentu lub płyty grzewczej. Na przykład, jeśli całkowita wydajność płyty grzewczej wynosi 60,000 BTU, należy rozważyć zastosowanie okapu o natężeniu przepływu powietrza 600 CFM. Należy również zwrócić uwagę na inne funkcje okapu, takie jak oświetlenie, lampy grzewcze i stojaki na przybory kuchenne, które mogą zwiększyć jego funkcjonalność w Twojej kuchni.

Innym ważnym czynnikiem wpływającym na wentylację są przewody. Jeśli układ i usytuowanie kuchni w domu na to pozwala, poprowadzenie systemu wentylacyjnego na zewnątrz spowoduje usunięcie maksymalnej ilości ciepła i zapachu. W przeciwnym razie należy zdecydować się na bezkanałowy lub recyrkulacyjny okap wentylacyjny, który w większym stopniu opiera się na filtracji do kontroli zapachów.