Świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne są niezmiernie pożywne i pomagają nam dbać o zdrowie. Wyciskarka wolnoobrotowa sprawi, że możemy je przygotować samodzielnie w domu. Na sam początek zapoznajmy się z tym jak działa wyciskarka wolnoobrotowa, na co zwrócić uwagę przy jej wyborze oraz z jakich owoców najlepiej robić soki?

Wyciskarka wolnoobrotowa która całą pracę wykona za ciebie

Wyciskarka wolnoobrotowa działa poprzez miażdżenie produktów przez ślimakowy wałek. Nie znajdziemy tutaj ostrzy, które mogłyby produkty ciąć na kawałki. Owoce oraz warzywa, które wrzucamy do wyciskarki, są powoli i dokładnie miażdżone, a następnie są przeciskane przez sitko. W ten sposób wyciskarka na całe owoce pozwala nam uzyskać sok bogaty w składniki odżywcze, znacznie gęstszy od tego z sokowirówki oraz możemy go około doby przechowywać w lodówce.

A na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie wyciskarki wolnoobrotowej? W pierwszej kolejności powinna to być moc urządzenia. Im jest ona wyższa, tym lepiej wyciskarka sobie poradzi z twardymi warzywami oraz owocami. Sprawdźmy także, z jakich materiałów urządzenie zostało wykonane. Powinny być bezpieczne dla naszego zdrowia, a także wytrzymałe na zarysowania czy też urazy mechaniczne.

Kolejny ważny aspekt to silnik. Musi pracować płynnie i w żadnym wypadku nie może się zacinać. Ślimak powinien być solidny i powinien poprawiać wydajność urządzenia, a do tego ma spory wpływ na jakość soku. Upewnijmy się także jaka jest regulacja mocy i prędkości obrotów. Dzięki tejże opcji dostosujemy lepiej działanie wyciskarki do danego produktu. Na sam koniec przeanalizujmy wszelkie dostępne funkcje. Zwróćmy na nie uwagę, jeśli planujemy wyciskarkę wykorzystać nie tylko do produkowania soków domowych.

Wyciskarka wolnoobrotowa jest wyposażona w specjalny wałek, który zamiast siekać, miażdży ostrożnie składniki, nie naruszając komórkowej struktury warzyw i owoców. Dzięki temu udaje się zachować większą porcję cennych mikroelementów oraz witamin, które odgrywają kluczową rolę w organizmie każdego człowieka. Uzyskany sok zachowuje poza tym nasyconą barwę oraz naturalną gęstość, którą możemy regulować dzięki manetkom w co po niektórych urządzeniach. Kolejne zalety to sam fakt, że podczas przygotowywania sok się nie nagrzewa, a do jego wnętrza nie dociera zbyt dużo powietrza. Wpływa to nie tylko na trwałość i barwę, ale także na walory smakowe przyrządzonego napoju.

Z pomocą wyciskarek wolnoobrotowych, poza tłoczeniem owoców oraz warzyw, możemy też się podjąć przetwarzania ziół, nasion oraz także ziaren. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku wyciskarki poziome jednoślimakowe, które się wyróżniają wielofunkcyjnością. Z ich pomocą zrobimy mleczka roślinne, zmielimy ziarna, przygotujemy przyprawy, przyrządzimy sorbety, lody, masło orzechowe, a nawet pyszny makaron.

Z kolei wyciskarka wolnoobrotowa pionowa to świetne rozwiązanie dla miłośników soków, którzy sobie cenę sporą oszczędność miejsca, Niewielkie, kompaktowe oraz lekkie urządzenia, o designie nienagannym i genialnych technicznych parametrach, sprawdzą się bardzo dobrze nawet w kuchniach niewielkich.

wyciskarka Hurom H200

Jakie owoce dobrze łączą się w soki?

Nieodpowiednie łączenie ze sobą owoców stać się może przyczyna bardzo nieprzyjemnych trawiennych dolegliwości. Istnieje przynajmniej kilka szkół mówiących o tym w jaki sposób dobierać owoce do komponowania soków odżywczych. Jednak z nich każde na zwracać uwagę na kolor i wymienia grupy owoców oraz warzyw takie jak: zielone, białe, czerwone, żółto-pomarańczowe oraz fioletowe. Inna z kolei proponuje nam rozróżnienie owoców z uwagi na sam smak. Mamy tutaj grupę owoców, których część główną składy stanowi woda, na przykład arbuz.

Następną grupą są owoce słodkie. Jej przedstawicielem typowym jest banana. Dalej półkwaśne owoce: wiśnie, jabłka. Owoce kwaśne - wszelkie cytrusy oraz owoce wysokokaloryczne, jak chociażby awokado. Co do samego awokado, nie jest to owoc dla osób, którzy mają problemy żołądkowe, z uwagi na swoją ciężkostrawność. Jeśli chodzi o grupy pozostałe, najlepiej ze sobą łączyć owoce z tej samej grupy smakowej, na przykład owoce kwaśne z kwaśnymi, a słodkie z ewentualnie półkwaśnymi.

Przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej będziemy tworzyć bardzo smaczne soki, które mogą być uzależniające. Na szczęście nie jest to niebezpieczne.