Kluczem jest wybór właściwej armatury dla danego zadania. Różne składniki mieszają się w różny sposób - a w pizzerii nie zawsze jest to ciasto, które mieszasz. Częścią menu mogą być również dodatki smakowe, takie jak kiełbasa domowej roboty lub słodycze, takie jak ciastka i ciastka.

Do wyboru jest mieszarka planetarna do mieszania wielu rodzajów ciasta i ciasta, jak również do krojenia warzyw, tarcia sera i mielenia mięsa z dodatkiem przystawek piastowych. Możesz też preferować styl spiralny przeznaczony wyłącznie do mieszania ciasta.

Każde mieszadło ma swoje zalety i ograniczenia, ale istnieje kilka najlepszych praktyk, które mają zastosowanie zarówno do zapewnienia spójnych wyników, jak i maksymalizacji wydajności.

Pojemność miksera

Kuszące może być kupno mniejszej armatury po niższej cenie z góry, jednak może nie mieć ona takiej miski lub mocy, jakiej potrzebuje do wytworzenia produktu wysokiej jakości. Miksery spiralne są większe i kosztują średnio od 10 do 15 procent więcej niż miksery planetarne - jest to czynnik, którego nie można uniknąć, jeśli na przykład trzeba wyprodukować przewiewne, neapolitańskie ciasto do pizzy. Jednak w przypadku obu mikserów ważne jest, aby były one wystarczająco duże i wytrzymałe do pracy.

Konsekwentne przeciążanie mniejszej miksera z dużymi, ciężkimi partiami ciasta zużywa silnik i przekładnie, co ostatecznie skraca żywotność komponentów i prowadzi do kosztownych napraw. Mniejsza miesidło może również nie zapewniać miejsca w dzieży do dokładnego wymieszania składników.

Producenci mikserów różnie oceniają moc swoich urządzeń. Poszukaj miksera na podstawie testów wydajności; wyniki są zazwyczaj w formie wykresu. Ta referencja pomaga określić właściwe mieszadło dla Twojego ciasta (lub innego produktu, jeśli używasz miksera planetarnego), wraz z pojemnością misy i mocą. W przypadku ciasta, producenci opierają testowanie miesidła i wynikającą z niego wydajność na szybkości wchłaniania (AR lub masa wody w danej temperaturze podzielona przez masę mąki), aby zapewnić jak najdokładniejsze zalecenia. Dla przykładu, cienka skórka pizzy z 40-procentową zawartością cz.d.a. powinna dać 40 funtów ciasta, co wymaga użycia miksera 60-kwartkowego. Wszystko, co ma mniejszą wydajność lub moc, nie spełniłoby tego zadania. Aby mieć pewność co do wymaganej wydajności, zawsze należy zapoznać się z zaleceniami producenta miksera.

Należy zwrócić uwagę na zalecane przez producenta prędkości mieszania. Zbyt szybkie mieszanie ciasta może podnieść jego temperaturę i aktywować drożdże, powodując jego wzrost większy niż sobie tego życzysz. Może to również niepotrzebnie obciążyć silnik miksera.

Na koniec dnia, badać miksery na podstawie ich zdolności do działania na poziomie, którego potrzebujesz, aby uzyskać najlepsze wyniki. Unikaj zgadywania i patrzenia tylko na koszty początkowe; kupuj to, czego potrzebujesz, aby zaspokoić swoje obecne potrzeby w zakresie mieszania i dostosować się do swojego przyszłego rozwoju. Zakup za jakość i odpowiednią wydajność - nawet przy wyższej cenie zakupu - może zapewnić lepszą wydajność przy niższych kosztach długoterminowych. Krótko mówiąc, silnik wystarczająco mocny, aby mieszać produkt, zapobiega przeciąganiu się lub zatrzymywaniu, co może prowadzić do przestojów w kuchni lub wpływać na zdolność do terminowej obsługi klientów.

Czystość i konserwacja

Choć może się to wydawać oczywiste, to jednak właściwe czyszczenie i konserwacja armatury ma kluczowe znaczenie dla uzyskania najlepszej wydajności. Istnieje oczywiście również potrzeba unikania problemów sanitarnych, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność. Ale łatwo jest przeoczyć pewne podstawowe środki ostrożności, które mogą prowadzić do problemów.

Należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi czyszczenia i warunków sanitarnych. Pojemniki i mieszadła mieszadeł różnią się materiałami w zależności od modelu i marki. Nierdzewne misy i mieszadła ze stali nierdzewnej lub na przykład aluminiowe mieszadła odlewane są często łatwe do przeprowadzenia przez myjkę. Aby ułatwić czyszczenie, należy poszukać mieszadła z wyjmowanymi osłonami misy. Zazwyczaj najlepiej myć je ręcznie w gorącej wodzie i łagodnym mydle oraz dezynfekować zatwierdzonym, nieszkodliwym dla środowiska środkiem czyszczącym. Użyj szmatki z łagodnym mydłem do regularnego mycia w dół miksera, unikając zbyt dużej ilości wilgoci, która mogłaby doprowadzić do powstania stojącej wody na częściach miksera.

Ustalić regularny harmonogram konserwacji zapobiegawczej dla swojej armatury. Należy zwrócić uwagę na punkty smarowania mieszalników, takie jak miejsca, w których mieszacz porusza się w górę i w dół lub w których obraca się osłona mieszacza. Punkty te należy smarować zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi w instrukcji obsługi. Pominięcie takich zadań może spowodować przedwczesne uszkodzenie tych elementów. Niektóre mieszacze są wyposażone w bagietki do sprawdzania poziomu oleju, co może być najlepiej rozwiązane przez autoryzowany serwis. Dobrym pomysłem jest zaplanowanie wizyty serwisowej raz lub dwa razy do roku w celu oceny tego i innych potencjalnych punktów awarii na mieszarce.

Należy również monitorować prześwit miski pod kątem spójności. Upewnić się, że mieszadło nie uderza w dno misy, gdyż może to spowodować jej zużycie i potencjalnie uszkodzić mieszadło. Ponadto, jeśli mieszadło znajduje się zbyt daleko od misy, trudno będzie w pełni wprowadzić do niej składniki. Wskazówki dotyczące tych ustawień można znaleźć w instrukcji obsługi lub skontaktować się z serwisem.

Inne rozważania

Jak w przypadku każdego urządzenia do przygotowywania żywności, ważne jest odpowiednie przeszkolenie mieszalników. Zawsze należy zapoznać się z instrukcją obsługi w celu uzyskania wskazówek dotyczących prawidłowej obsługi oraz, jeśli jest dostępna, obejrzeć filmy szkoleniowe producenta. Dostarczą Ci one cennych informacji, które pozwolą Ci w pełni wykorzystać możliwości Twojego miksera.